NEKTARİN
SİLVER KİNG
Fransa’da ıslah edilen bir çeşit olup ağaçları kuvvetli ve hızlı büyüme eğilimindedir. Son yıllarda Ege ve Marmara Bölgelerinde yetiştiriciliği yaygınlaşmıştır. Meyve kabuğu açık sarı zemin üzerine açık kırmızı renk olup, meyve eti beyaz, aromalı ve lezzetlidir. Çekirdek ete bağlı olup. Düzensiz sulamalarda meyvede çatlamalar görülmektedir. Çekirdek ete bağlıdır. Olgunluğu Big Top çeşidinden 40 gün öncedir. Şeftali ve nektarinlerde ana dal ve gövdeleri – 20ºC’ye kadar dayanmakla birlikte erken ilkbaharda -2,,4 ºC de çiçekler zarar görürler. Genç meyveler çiçeklere göre donlara daha hassastır. Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde 800 m rakıma kadar olan yerlerde şeftali yetiştirilebilir. Soğuklama istekleri 350-1300 saat arasında değişmektedir. Şeftali yetiştiriciliği için ağır olmayan, drenaj sorunu bulunmayan, kumlu-tınlı, alüvyal, PH’sı 6,5-7,5 arasında olan topraklar en uygun topraklardır.
BİG BANG
Ağaç orta kuvvette gelişir, oldukça verimli bir çeşittir. Meyve iri, yuvarlak, düzgün yüzeyli, meyve dış kabuğu, kırmızı, meyve eti sarı renkli olup lezzetli bir çeşittir. Akdeniz ve Ege bölgeleri için önerilebilecek bir çeşittir. Hasat olumu Akdeniz sahil kesiminde Haziran ayının 3. haftasıdır. Şeftali ve nektarinlerde ana dal ve gövdeleri – 20ºC’ye kadar dayanmakla birlikte erken ilkbaharda -2,,4 ºC de çiçekler zarar görürler. Genç meyveler çiçeklere göre donlara daha hassastır. Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde 800 m rakıma kadar olan yerlerde şeftali yetiştirilebilir. Soğuklama istekleri 350-1300 saat arasında değişmektedir. Şeftali yetiştiriciliği için ağır olmayan, drenaj sorunu bulunmayan, kumlu-tınlı, alüvyal, PH’sı 6,5-7,5 arasında olan topraklar en uygun topraklardır.
FANTASİA
Yarı dik ve orta kuvvetli gelişir. Bol verimlidir. Sarı zemin üstüne sıvama koyu kırmızı renkte, tüysüz ,meyvesi yuvarlak, sofralık bir çeşittir.Orta sulu, tatlı ve çekirdek ete bağlıdır. Tozlayıcıya ihtiyacı yoktur, kendine verimli bir çeşittir. Hasat Zamanı 1-15 Ağustos tarihlerindedir.
PLATERİNA-647
Platerina ® 647 çeşidi, beyaz etli yassı bir nektarindir.
-
ORTALAMA HASAT TARİHİ * 1-5 Temmuz(BURSA)
-
ÇİÇEK DÖNEMİ Orta
-
FLORIFEROUSNESS Medium
-
ÜRETİM Yüksek
-
BÜYÜYEN ALIŞKANLIK Açık
ÇEŞİTLİLİĞİN ÖZELLİKLERİ
-
ÖNCEDEN DIŞ RENK (%) Kırmızı (% 75)
-
PREDOMINANT FLESH RENK Beyaz
-
ŞEKER * 17,5 ° -19 ° Brix
-
ASİTLİK * Alt asidik
-
ORGANOLEPTİK KALİTELER Çok iyi
-
ORTALAMA BOYUT A-AA
FLARİBA
Sarı etli nektarin Hasat Tarihi Çok erkenci, 2 Mayıs (Adana) Çiçeklenmesi: Erken dönemde, Flavela’ dan 8 gün sonra Çiçek yoğunluğu: Çok iyi Verim: Çok iyi Şekil: Yuvarlak Sertlik: İyi Çekirdek çatlaması: Yok Rengi: Koyu kırmızı Kalibre: A-B (64-70 mm)
Garminata (N2-87 NB)
Beyaz etli nektarin. Çok erkenci bir çeşittir. Meyvesi yuvarlak ve meme yapmaz, rengi koyu kırmızı, tadı çok iyi asit-şeker oranı dengelidir
Tür: Beyaz etli nektarin. Hasat Tarihi Çok erkencidir, 5 Mayıs (Adana). Çiçeklenme Erken dönemde, Flariba ile aynı zamandaolur. Çiçek Yoğunluğu fazla olan bir cinstir.bu cinsin Ağacı Kuvvetli, yarım açık olur. meyve serttir ve şekil olarak yuvarlaktır ve meme yapmaz meyvelerin kalibresi A-B (64-70 mm)aralığındadır.
CARTARİO (N46-28NJ)
Hasat Tarihi | Orta- Erkenci, 1-5 Haziran (Adana)
Çiçeklenmesi | Erken Dönem
Çiçek Yoğunluğu | Çok iyi
Verim | Çok İyi
Şekil | Oval
Sertlik | Çok iyi
Çatlama / Çekirdek çatlaması | Yok
Rengi | Koyu Kırmızı
Kalibre | AA (73-80mm)
Tat | Çok İyi, Asitsiz, Tatlı
Gardeta (N48-25NJ) R28 ®
Sarı etli nektarin. Orta-Geççi bir çeşittir. Meyvesi yuvarlak ve meme yapmaz, rengi koyu kırmızı, tadı çok iyi, asitsiz, aromalı.
Hasat Tarihi: 10-15 Haziran (Adana). Çiçeklenmesi: Orta dönem, Big top'dan 4 gün önce. Çiçek Yoğunluğu: Çok iyi. Verim: Çok iyi. Ağaç: Kuvvetli, yarım açık. Meyve şekli Yuvarlak ve meme yapmaz. Sertlik Çok İyi.
Garcica (N48-21NB) R22 ®
Beyaz etli nektarin. Orta-erkenci bir çeşittir. Meyvesi Mükemmel yuvarlak ve meme yapmaz, rengi koyu-parlak kırmızı, tadı çok iyi, asitsiz, aromalı
Hasat Tarihi: 15-20 Haziran (Adana).
Çiçeklenmesi: Big top'dan 4 gün önce.
Çiçek Yoğunluğu: Çok iyi. Verim: Çok iyi. Ağaç: Kuvvetli, yarım açık.
MEYVE: Şekil: Mükemmel Yuvarlak, ovel ve meme yapmaz.
Meyveleri sarı etli, çekici, koyu bordo renkli, çok tatlı, gevrek ve suludur. Çiçeklenme orta ile geç dönemde, ilkbahar donlarına dayanımı iyidir. Depolama kalitesi iyidir ve yüksek oksidasyona karşı dayanıklıdır. Her yıl düzenli meyve verir. Meyve olgunlaşma süresi kısa, meyve toplaması çabuk yapıldığından hasat masrafları düşüktür. Daha çok, erkenci Adana ve İzmir bölgesi için uygundur. Hasat tarihleri yıllara göre değişmekle beraber Adana'da 17-20 Mayıs, İzmir'de 27-30 Mayıstır.
Marigoule
Meyve kabuğu turuncu zemin üzerine koyu kırmızı olup kabuk yüzeyinin % 90- 95’ îni kaplar. Meyve orta irilikte, yuvarlak, yanlardan hafif basık olup meyve eti sarı renkte, sert et dokulu, yarı yarma özelliği gösterir. Bursa bölgesinde Temmuzun 2. haftası hasat olumuna gelir. Hasatta gecikilirse meyve et dokusu yumuşar. Meyvesinin kaliteli olması ve albenisi nedeniyle son yıllarda yetiştiriciliği yaygınlaşmıştır. Şeftali ve nektarinlerde ana dal ve gövdeleri – 20ºC’ye kadar dayanmakla birlikte erken ilkbaharda -2,,4 ºC de çiçekler zarar görürler. Genç meyveler çiçeklere göre donlara daha hassastır. Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde 800 m rakıma kadar olan yerlerde şeftali yetiştirilebilir. Soğuklama istekleri 350-1300 saat arasında değişmektedir. Şeftali yetiştiriciliği için ağır olmayan, drenaj sorunu bulunmayan, kumlu-tınlı, alüvyal, PH’sı 6,5-7,5 arasında olan topraklar en uygun topraklardır.
SWEET LADY
Ağaçlar kuvvetli ve yayvan gelişir. Meyve şekli yuvarlakve iridir. Kabuğu sarızemin üzerine koyu kırmızı sıvamalıdır. Meyve eti sarı,sert ve suludur.Dayanıklıdır ve 1 aya kadar soğuk hava depolarında muhafaza adilebilir. Oldukça verimli bir çeşittir hasat zamanı ağustosun son haftasıdır. Tozlayıcısı yoktr kendine verimli bir çeşittir. Çekirdeği ete baglı değildir.
PLATERİNA-264
Kuvvetli ve açık gelişir. Şekillendirmesi kolaydır. Çok verimlidir ve az seyreltme gereksinimi vardır. Geç dönemde çiçeklenir. Donlara dayanımı iyidir. Meyve eti çok sert olup uzun süre dayanabilir. Çok büyük boyutludur. Tam kapanır ve parlak kırmızı renklidir. Çok sulu ve gevrek, meyve eti harika Extreme tat ile birleşmiştir. Çok yüksek şeker oranına sahip olup 20 brix değerini rahatlıkla yakalar.
Patagonia (T64-36NJ)
Sarı etli nektarin. Çok erkenci bir çeşittir. Meyvesi yuvarlak, rengi parlak kırmızı, tadı iyi asit-şeker oranı dengelidir. Verim çok iyidir. Meyvesi çok sert ve dayanıklıdır. Meyve boyutları 64-70 mm oranındadır.
Gardeta (N48-25NJ) R28 ®
Sarı etli nektarin. Orta-Geççi bir çeşittir. Meyvesi yuvarlak ve meme yapmaz, rengi koyu kırmızı, tadı çok iyi, asitsiz, aromalı.
Hasat Tarihi: 10-15 Haziran (Adana). Çiçeklenmesi: Orta dönem, Big top'dan 4 gün önce. Çiçek Yoğunluğu: Çok iyi. Verim: Çok iyi. Ağaç: Kuvvetli, yarım açık. Meyve şekli Yuvarlak ve meme yapmaz. Sertlik Çok İyi.
Gardeta (N48-25NJ) R28 ®
Sarı etli nektarin. Orta-Geççi bir çeşittir. Meyvesi yuvarlak ve meme yapmaz, rengi koyu kırmızı, tadı çok iyi, asitsiz, aromalı.
Hasat Tarihi: 10-15 Haziran (Adana). Çiçeklenmesi: Orta dönem, Big top'dan 4 gün önce. Çiçek Yoğunluğu: Çok iyi. Verim: Çok iyi. Ağaç: Kuvvetli, yarım açık. Meyve şekli Yuvarlak ve meme yapmaz. Sertlik Çok İyi.
CARTARİO (N46-28NJ)
Hasat Tarihi | Orta- Erkenci, 1-5 Haziran (Adana)
Çiçeklenmesi | Erken Dönem
Çiçek Yoğunluğu | Çok iyi
Verim | Çok İyi
Şekil | Oval
Sertlik | Çok iyi
Çatlama / Çekirdek çatlaması | Yok
Rengi | Koyu Kırmızı
Kalibre | AA (73-80mm)
Tat | Çok İyi, Asitsiz, Tatlı
TİFANY (4050-1NB)
KAREKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ:
Tür: Beyaz etli nektarin
Hasat Tarihi: 28 Temmuz (Bursa)
Çiçeklenmesi: Geç dönemde, Big top ile aynı zamanda
Çiçek yoğunluğu: Çok iyi
Verim: Çok iyi
MEYVE
Şekil: Mükemmel yuvarlak
Sertlik: Çok iyi
Çatlama/Çekirdek çatlaması: Yok
Rengi: Koyu kırmızı
Kalibre: A-AA (70-76 mm)
Tat: Çok iyi, aromalı